HET LAND VAN DE MIDDERNACHTZON

13 DAGEN – VERTREK OP 16 JUNI 2017 – TROLLFJORD***

U vaart met één van de post/passagiersschepen van Hurtigruten vanuit het Noorse Bergen richting de Noordkaap en de Poolcirkel. Een indrukwekkende natuurreis waarbij u geniet van de kleine havens en de indrukwekkende natuur in de fjorden van Noorwegen. Ook nu nog geldt de Hurtigruten postboot route tussen Bergen en Kirkenes als de levensader van Noorwegen. Over meer dan 2500 zeemijlen strekt de kust, die het schip in beide richtingen passeert, zich uit naar het noorden. Tot de hoogtepunten van uw 12-daagse cruise behoren de vaardige aanlegmanoeuvres in de pittoreske havens – 34 keer noordwaarts en 33 keer op de zuidwaartse route. De Hurtigruten cruise is nog steeds een lijndienst die vooral passagiers, maar ook vracht vervoert. Het dagelijkse laden en lossen maakt u direct deelgenoot van het leven van de Noren en geeft uw zeereis iets bijzonder authentieks. Op zee wordt uw route steeds weer omlijst door adembenemend natuurschoon. Door de schilderachtige Raftsund stuurt uw schip langs de Lofotenwand, en de smalle Trollfjord zal u zeker betoveren. Spectaculaire uitzichten bieden ook de bergketen ‘de Zeven Zusters’, de ‘Torghatten’ – met het gat in de rots en natuurlijk het 307 m hoge Noordkaap plateau.

Drukwerk
PRIJZEN
Huttype 2-persoons
Binnenhut VOL
Buitenhut (beperkt zicht) VOL
Superior buitenhut (beperkt zicht) VOL
Superior buitenhut (vrij zicht) VOL
Suite €8.289

De genoemde tarieven zijn per persoon en gebaseerd op 2-persoonsbezetting, onder voorbehoud van wijzigingen en beschikbaarheid.

WAT IS INBEGREPEN?

Vluchten en transfers inclusief luchthavenbelasting en bagage
 1 overnachting in Bergen (logies/ontbijt)
 12 dagen cruise (volpension)
 Hop-on hop-off bus ticket Bergen
ANWB reisgids ‘Ontdek Noorwegen’
Tijdens de cruise: fooien (deze zijn niet verplicht en worden naar eigen inzicht gegeven).

Tijdens de cruise: alle dranken m.u.v. de dranken in de buffetrestaurants
✔ Optioneel tijdens de cruise: excursies
 Reserveringskosten van € 25 per boeking
 Bijdrage calamiteitenfonds van € 2,50 per boeking, reis- en annuleringsverzekering, visa

Uummannaq, 16/06/2011

Hurtigruten: post en passagiers

Vroeger was de Hurtigruten de enige manier om passagiers, post en goederen te vervoeren naar dorpjes langs de ruige Noorse kust. Nog steeds lopen de bewo-ners uit als een Hurtigruten schip arriveert – en u kunt mee! Op sommige plaatsen legt het schip alleen aan om te laden en lossen. In grotere plaatsen kunt u even de benen strekken of de stad verkennen

ms-Trollfjord(62)

Noordkaap: altijd licht

Helemaal in het Noorden, voorbij de fjorden, ligt Honningsvåg. Daar bent u nog slechts 35 kilometer verwijderd van de Noordkaap, die traditioneel wordt gezien als het noordelijkste puntje van het vas-teland van Europa. In de zomermaanden verdwijnt de zon hier 77 dagen lang niet onder de horizon.

noordkaap1

ms Trollfjord: weids uitzicht

Eén van de drie nieuwste en grootste Hurtigruten schepen en genoemd naar een prachtig stuk natuur! Vanuit de Panorama Lounge heeft u een weids uitzicht door de grote ramen. Modern ingericht met gebruik van natuurlijke materialen, zoals hout en steen.Een zonnedek met jacuzzi’s, een sauna, bibliotheek en internetcafé voor een aangenaam verblijf.

Dag tot dag programma

Dag 1: Amsterdam-Bergen, Noorwegen

U vliegt in de ochtend naar Bergen, waar u ’s middags aankomt. Transfer naar hotel Clarion Admiral (of gelijkwaardig) met de flybus.

Bergen biedt de ideale mix van natuur, cultuur en een gezellig stadsleven. Breng een bezoekje aan het UNESCO werelderfgoed de Bryggen, een van de best bewaarde middeleeuwse vestigingen van Noorwegen. Het middeleeuwse centrum heeft een sfeervolle wirwar aan smalle straatjes en steegjes met oude houten huizen. Of maak een ritje met de Fløibanen (kabelbaan) naar de 320 meter hoge bergtop Fløien voor een prachtig uitzicht. Liever op de culinaire toer? Struin over de gezellig drukke vismarkt of geniet van kraakverse vis in een van de restaurantjes in de binnenhaven Vågen. Bergen heeft voor ieder wat wils.

Dag 2: Bergen, Noorwegen

Gebruik uw hop-on hop-off bus ticket om Bergen te verkennen. Transfer naar de haven voor inscheping aan boord van de Trollfjord. Vertrek om 20.00 uuur.

Dag 3: Ålesund – Geirangerfjord, Noorwegen

In één oogopslag is het duidelijk, deze stad oogt wel heel verschillend met andere steden in Noorwegen. De Art Nouveau stijl is uniek en trekt dan ook de meeste toeristen. De binnenstad van Ålesund werd in 1904 getroffen door een grote brand, waardoor de hele stad moest worden herbouwd. Dat is in Jugendstill gebeurd. U ziet hier geen oude houten huizen en het functionele beton en glas, maar een verzameling trotse grijze en witte gevels, rijkelijk versierd en bekroond met een woud van torentjes en pinakels. Het zijn draken en menselijke gezichten, neoclassistische en namaak gotische gevels, decoratieve bloemen en zelfs een paar farao’s, niks was te gek voor de overambitieuze architecten. De stad is gebouwd op drie eilandjes aan de ingang van de Storfjord, gelegen aan de West-fjord. Deze 100 km lange fjord dringt met talrijke vertakkingen landinwaarts. Dit in combinatie met de Sunnmøre bergen op de achtergrond, maken het een schitterende stad waar u ook nog eens heerlijk vis kunt eten.

Aanschouw daarnaast de “Zeven Zusters” en “Bruidssluier” watervallen in de Geirangerfjord.

Dag 4: Trondheim, Noorwegen

Het lieflijke stadje Trondheim bevindt zich op de plek waar de Nidelva rivier uitmondt in de fjord. Geniet van de gekleurde huisjes langs de rivier en wandel door het intieme centrum van Trondheim.

Trondheim is de derde stad van Noorwegen en hoofdstad van de provincie Trondelag. In 1997 heeft de stad haar 1000-jarige jubileum gevierd. De Viking koning Olav Tryggvason stichtte het stadje in 997. De stad is vaak verwoest door brand, omdat de gebouwen van hout waren gemaakt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Trondheim bezet door Nazi-Duitsland.
De stad biedt niet alleen oude cultuur, maar ook een rijk muzikaal aanbod variërend van caféconcerten tot de beroemde Domconcerten in de St. Olafsweek. Het straatbeeld wordt bepaald door studenten. De pedagogische en de technische hogeschool fuseerden in 1969 tot universiteit. Inmiddels studeren hier 10.000 jongeren, de ‘oude’ jonge stad, zoals ze zich graag noemt. De fjord verdeelt de regio in de provincies Sor- en Nord-Trondelag. Sor-Trondelag wordt gekenmerkt door de in de bergen gelegen, mijnbouwstad Roros. Het belangrijkste dal van Nord-Trondelag is het Namdal waar de bekende zalmrivier de Namsen doorheen stroomt.

Dag 5: Bodø, Noorwegen

Bodø ligt aan een prachtig gedeelte van de kust in het noorden. Het is een echte vissersplaats. Bewonder de immense kracht van het water bij het natuurfenomeen Saltstraumen.

Bodø is voor Noord-Noorwegen een belangrijke plaats. De ligging pal aan zee is gunstig voor de handel, het toerisme en de industrie. Net als Narvik, dat wat noordelijker ligt, is de stad nog vrij nieuw. In 1816 werden de stadsrechten verleend en begon het plaatsje rond 1850 uit te groeien tot visserslocatie. Bodø heeft de grootste populatie witstaart-arenden (zeearenden) ter wereld. Dagelijks vliegen deze reusachtige roofvogels boven de stad. Nergens anders zijn ze beter te zien dan in Bodø.
In 1940 hebben de Duitsers meerdere bombardementen uitgevoerd aan de kust van Noorwegen en werd er veel verwoest. Dat is dan ook de reden dat er niet veel bezienswaardigheden zijn.

Dag 6: Tromsø, Noorwegen

De bruisende stad Tromsø wordt omringd door bergen, eilanden en fjorden. Bewonder de ‘IJszeekathedraal’, het symbool van de stad of drink bij Olhallen een biertje van eigen bodem.

De stad bestaat uit twee delen die gescheiden worden door het water. Het stadscentrum en de luchthaven liggen op het eiland Tromsoy, dat door een lange tunnel verbonden wordt met het vasteland. Tromsø is een relatief jonge stad met 55.000 inwoners, waaronder veel studenten. In de stad bevindt zich de noorderlijkste universiteit ter wereld. Tromso kent een bruisend nachtleven en wordt daarom het ‘Parijs van het noorden’ genoemd. Het klimaat is gunstig door de Golfstroom, in de zomer stijgt de temperatuur tot 25ºC.

Dag 7: Honningsvåg, Noordkaap, Noorwegen

Geniet van de indrukwekkende middernachtzon bovenop de rotsformatie van de Noordkaap, het noordelijkste puntje van Europa! De ‘poort’ naar de Noordkaap is het plaatsje Honningsvåg. Haar haven doet nostalgisch aan met de leuke gebouwtjes en authentieke vissersschepen.

Het vissersplaatsje Honningsvåg is de hoofdplaats van het eilandje Maeroya en heeft zo’n 4000 inwoners. Hier wordt de vis gezout, gedroogd, ingevroren en tot meel verwerkt. Maar laten we eerlijk zijn, men komt er voor de Noordkaap! Deze rotsformatie wordt beschouwd als het meest noorderlijke puntje van het Europese continent. De Noordkaap is populair in de zomer voor de Middernachtszon en gedurende de winter voor het Noorderlicht. De ontdekker van de Kaap is de Engelsman Richard Chanceller die in de 16de eeuw om de meest noordelijke punt van Noorwegen voer. De Noordkaap ligt op 71° 10’21 en bestaat uit de steile, noordelijke helling van Magerøy. De Noordkaap is al heel lang een reisdoel voor toeristen. De eerste toerist hier was waarschijnlijk de Italiaanse priester Francesco Negri, die in 1664 onderzoek deed naar Scandinavië en het leven in de kou. Hij schreef: ‘ Hier ben ik, op de Noordkaap, het uiterste puntje van Finnmark, ik kan net zo goed zeggen, van de aardbol, want er is geen plaats verder in het noorden bewoond door mensen’. Eerlijkheidshalve moet worden opgemerkt dat de iets lagere rotskaap Knivskiellodden, even ten westen van de Noordkaap en ca. 1,5 km noordelijker, in feite het noordelijkste punt van Noorwegen is.

 

DE TIP VAN KEVIN MOL

‘Huur in Honningsvåg een auto en rijd zelf naar de Noordkaap. Sla op de terugweg naar het schip linksaf richting Kamoyvaer. Hier vindt u een typische vissersbaai met lokale restaurantjes op die op palen in de zee zijn gebouwd.’

Dag 8: Kirkenes, Noorwegen

U bevindt zich hier op slechts enkele kilometers van de Russische grens. Kirkenes heeft diverse kleine musea over deze afgelegen plaats.

Dag 9: Hammerfest, Noorwegen

In deze noordelijkste stad ter wereld laat de zon zich van 22 november tot 22 januari niet zien. Van 17 mei tot 28 juli gaat de zon er juist nooit helemaal onder – een fascinerend gezicht. Visserij en de Noorse olie-industrie hebben van Hammerfest een welvarende stad gemaakt.

Hammerfest heeft een boeiende geschiedenis waarin de ijsvrije vissershaven en handel met Rusland een belangrijke rol spelen. Ondanks diverse grote stadsbranden en de techniek van de verschroeide aarde die hier aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door de terugtrekkende nazi’s werd toegepast valt er in Hammerfest genoeg te zien.

Dag 10: Svolvær, Lofoten, Noorwegen

Deze bijzondere eilandengroep biedt een schitterend landschap van imposante bergen, diepe fjorden en lange, wilde zandstranden waar het geluid van de vele zeevogelkolonies nooit ver weg is.

Dag 11: Brønnøysund, Noorwegen

Hier kunt u deelnemen aan een optionele excursie naar het Aqua Cultureel Centrum, waar men u alles vertelt over het kweken van zalm.

Dag 12: Trondheim, Noorwegen

Het lieflijke stadje Trondheim bevindt zich op de plek waar de Nidel-va rivier uitmondt in de fjord. Geniet van de gekleurde huisjes langs de rivier en wandel door het intieme centrum van Trondheim.

Trondheim is de derde stad van Noorwegen en hoofdstad van de provincie Trondelag. In 1997 heeft de stad haar 1000-jarige jubileum gevierd. De Viking koning Olav Tryggvason stichtte het stadje in 997. De stad is vaak verwoest door brand, omdat de gebouwen van hout waren gemaakt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Trondheim bezet door Nazi-Duitsland.
De stad biedt niet alleen oude cultuur, maar ook een rijk muzikaal aanbod variërend van caféconcerten tot de beroemde Domconcerten in de St. Olafsweek. Het straatbeeld wordt bepaald door studenten. De pedagogische en de technische hogeschool fuseerden in 1969 tot universiteit. Inmiddels studeren hier 10.000 jongeren, de ‘oude’ jonge stad, zoals ze zich graag noemt. De fjord verdeelt de regio in de provincies Sor- en Nord-Trondelag. Sor-Trondelag wordt gekenmerkt door de in de bergen gelegen, mijnbouwstad Roros. Het belangrijkste dal van Nord-Trondelag is het Namdal waar de bekende zalmrivier de Namsen doorheen stroomt.

Dag 13: Bergen-Amsterdam

Aankomst om 14.30 uur. Na ontscheping transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam, aankomst in de avond.

HURTIGRUTEN - TROLLFJORD★★★

Vroeger was Hurtigruten de enige manier om passagiers, post en goederen te vervoeren naar dorpjes langs de ruige Noorse kust. Nog steeds lopen de bewoners uit voor de dagelijkse aankomst van de schepen van Hurtigruten en u kunt mee!

Elk seizoen en elke dag
Hurtigruten verbindt de zuidpunt van Noorwegen met het hoge Noorden. Elke dag van het jaar vertrekt er een schip uit Bergen voor een zeereis naar Kirkenes en terug. Op sommige plaatsen legt het schip alleen aan om te laden en lossen. In grotere plaatsen kunt u even de benen strekken of de stad verkennen.

Samen op reis
Omdat Hurtigruten nog steeds post en goederen vervoert, heb je als passagier het gevoel dat je echt deel uitmaakt van het leven in Noorwegen. Eigenlijk is een plekje aan dek of in de panoramalounge al genoeg om te genieten van het prachtige Noorse landschap. Maar natuurlijk is er aan land ook genoeg te zien en te beleven.

Buiten gebeurt het
U gaat aan boord van de Trollfjord, één van de drie grootste schepen van de rederij (16.000 ton) en genoemd naar een prachtig stuk natuur! Vanuit de Panorama Lounge heeft u een weids uitzicht door de grote ramen. Modern ingericht met gebruik van natuurlijke materialen zoals hout en steen en voorzien van een glazen atrium. Een zonnedek met jacuzzi’s, een sauna, bibliotheek en internetcafé zorgen voor een aangenaam verblijf.

Neem vrijblijvend een optie

Uw voornaam volgens paspoort (verplicht)

Uw achternaam volgens paspoort (verplicht)

Uw geboortedatum (verplicht)

Uw email (verplicht)

Uw telefoonnummer (verplicht)

Onderwerp

Aantal personen:

gewenst hut type:
 binnenhut buitenhut beperkt zicht buitenhut vrij zicht superior suite

Aanvullende gegevens

Wij adviseren u graag.

Neem contact op met onze Cruise & More reisspecialisten op telefoonnummer 0341-371170.
E-mail: info@cruisetravel.nl